Geschiedenis

Hoe het begon

Van straatfeestje tot Koninginnedagfeest met eigen website …… www.koningsdagdestrijp.nl

In 1997, toen we zo’n beetje klaar waren met ons huis in te richten besloten Rein en Bernadette Nunnikhoven, Paul van Oeffel, Paul Evers, Roy Nievaart, en Karel Burgerhout om iets voor de kinderen te doen, omdat ze een beetje vergeten waren tijdens de vele werkzaamheden in en rond het huis.

Er werd een partytent neergezet en een paar kleine spelletjes werden bedacht. Zaklopen, steltlopen en koek happen. Remco nam de playbackshow voor zijn rekening…..het werd een groot succes. Vanaf deze tijd bleef hij verbonden aan het bestuur. De kinderen waren zeer enthousiast en de ouders deden sportief mee. Omdat iedereen er zo leuk op reageerde werd besloten om het jaarlijks te laten terugkeren. John Switzar stelde zich beschikbaar om het jaar erop hieraan mee te helpen.

Het feestje werd langzamerhand steeds ietsje groter. Een partytent werden er al gauw twee. De spelletjes werden ook steeds aantrekkelijker voor de jeugd. Een rodeostier werd met luid applaus onthaald, evenals de lekkere limonade en het snoepgoed. Na enkele jaren haakten er verschillende organisatoren van het eerste en tweede uur helaas af. Er moest naarstig gezocht worden naar waardige opvolgers, want dit gezellige feestje moest voor de jeugd echt blijven bestaan. De twee Paulen, John en Karel werden opgevolgd door Richard Noordermeer, Cees Kouwenhoven, Martin van Rheenen en Jan Tinga.

Er werd door het toen gevormde Comité een wijs besluit genomen…..dit feest moet in de eerste plaats een écht kinderfeest blijven zoals de eerste organisatoren het bedoeld hadden. Als toevoeging kwam dat de ouders ook niet vergeten mogen worden. Dus muziek en rommelmarkt deden hun intrede. Ook kwam er een feestavond voorafgaande aan het Koninginnedagfeest. De naam “Avondje Strijp” werd al gauw uit de hoge hoed getoverd….. een avond zonder zorgen voor de ouders en hun kinderen en ……..lekker dicht bij huis. De partytenten werden omgeruild door tenten van scouting “Hoeve Ypenburg”, welke aan elkaar gekoppeld werden om meer mensen onderdak te bieden. Helaas, we waren nog niet zo slim om ze echt goed waterdicht te koppelen. En ja hoor…..die Koninginnedag ging het vreselijk regenen. Een waterval stroomde over de hele lengte van de tent en kliefde het publiek in tweeën. Niemand ging naar huis en bleef in de tent naar de muziek en de playbackshow van de kinderen luisteren. Af en toe ging een moeder met haar kind naar huis, maar hierbij zeiden ze steevast……”Even de kleine droge kleren aantrekken, dan komen we gauw weer terug”.

De scoutingtenten werden vervangen door een echte circustent, met van die mooie gele strepen die eindigden in de nok. De scoutingtenten gingen nu dienst doen als onderdak voor de spelletjes op de andere pleintjes. Frank van Maurik kwam ons team versterken voor een klein jaartje, maar moest ons weer verlaten omdat hij ging studeren en geen tijd meer kon vrijmaken om zich goed in te zetten voor de organisatie van zijn geliefde feest. Frank was niet iemand van half werk. Ook kregen we steeds meer hulp van o.a. de SWR, YMCA, de scouting, korfbalvereniging Refleks en niet te vergeten onze fantastische buren van om de hoek en later elders in de Strijp. We kregen zelfs subsidie erbij van de gemeente Rijswijk. Richard en Roy stopten met hun werkzaamheden. Nico Nahon, Remco Nunnikhoven, Lenie Schuck, Mariëlle en Erik Breedijk versterkten het team.

Begin 2009 konden we tot ons grote genoegen een “Jong Oranje Comité” begroeten !!!  (Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst). Ruud Romer en Quinten Bok maken zich sterk voor de jongerenattracties, wat duidelijk te merken is aan de opkomst en beleving van de jongeren. Michael Vogelzang zette een hyves op en zet zich in om de kleinste doelgroep een plezierige middag te geven. Nieuwe mensen geven nieuwe ideeen……Vandaar dat we telkens alert blijven op creatieve mensen. Margreet Bloemen (jaja….. familie van Karin) en Nancy Tiepel werden gevraagd om toe te treden. En ja hoor, ze zeiden zonder aarzelen ja. De organisatie bestaat nu, met ingang van 2010, uit 13 personen. Nadat eerder Nancy heeft moeten afhaken wegens een te druk prive-leven, hebben na afloop van het Koninginnedagfeest 2011, Rein Nunikhoven, Erik en Mariëlle Breedijk en Jan Tinga na jarenlange trouwe dienst afgezegd. De jaren gaan tellen. Vooral veel respect naar Rein, die een van de oprichters is geweest en een geweldige steunpilaar was. We zullen ze ongelooflijk missen….. Gelukkig hebben ze toegezegd om langs de zijlijn het Comité bij te staan met hun kennis. Nieuwe bestuursleden, het liefst uit de wijk, zullen moeten komen om een vergelijkbaar feest ook volgend jaar te garanderen.

Nu staat er een prachtig feest met een mooie grote, witte feesttent van onze hoofdsponsor. Vele aantrekkelijke attracties, optredens, workshops, spelletjes, optocht en een grootse rommelmarkt sieren al jaren de Serre waar alle Rijswijkers, maar vooral onze eigen wijkbewoners erg trots op zijn. Het is niet meer weg te denken door een tomeloze inzet van een groep buren die uit hobby en liefde voor de buurt dit feest graag iedereen aan willen bieden. Saamhorigheid ten top !!! Ieder heeft een drukke baan met verplichtingen maar ze zien kans, omdat ze onafhankelijk van wie dan ook, veel vrije tijd met veel plezier hierdoor kunnen en willen vrijmaken. Ieders sterke punten worden ten volle benut, waardoor ieder van ons ook groeit in zijn of haar persoonlijkheid. De zwakke punten,die iedereen heeft, worden bereidwillig van elkaar overgenomen. Dat is een dankbaar gegeven. Dat aan alle goede dingen een eind komt blijkt wel weer……. Na afloop van het succesvolle Koninginnedagfeest 2011 gaven een 4-tal Comitéleden na 8 jaar te kennen te stoppen, vanwege uiteenlopende en begrijpelijke privé redenen. Dat was een geweldige aderlating van een geoliede machine. Hierop is er in de wijk een brief rondgegaan met een kreet om hulp. Gelukkig werden hierdoor 2 dames (Zana Bagaric en Jannie Hooft) en 1 heer (Wim Vogelzang) aan toegevoegd. We hopen dat Erik en Marielle Breedijk, Rein Nunnikhoven (grondlegger van het feest) en Jan Tinga waardige opvolgers krijgen.

In 2012 gaven Nico en Lenie te kennen niet meer verder te kunnen gaan om de festiviteiten te organiseren en te begeleiden. De leeftijd en gezondheid gaat spreken. Hiermee is het team te klein om verantwoord een kwalitatief mooi feest neer te zetten.

In 2013 en 2014 heeft Scouting Hoeve Ypenburg het evenement overgenomen. Deze 2 jaren stonden weer bol van gezelligheid. Toch gaven zij na Koningsdag al snel aan dat zij het in 2015 niet meer konden organiseren.

Halverwege 2014 zijn Ruud Römer (oud comité lid) en Marcel van Lith om tafel gaan zitten met verschillende bewoners van de Serre waaronder ook een aantal van het oude comité. Naar aanleiding van deze gesprekken hebben deze 2 mannen het organiseren van dit evenement op zich genomen. Zij hopen hiermee dat het buurtfeest weer jaren vooruit kan.

In de eerste jaren na de overname moest er gewerkt worden aan een volle tent. De tent werd kleiner om sneller gezellig te krijgen. Het licht en geluid kregen ieder jaar een upgrade en al snel konden we weer een grotere tent laten plaatsen vanwege de drukte.

In 2020 en 2021 kon het evenement helaas niet doorgaan i.v.m. de corona maatregelen. In 2022 kwamen we nog beter terug. Professionele licht en geluidsmannen kregen de vrije hand waardoor de show tijdens Koningsnacht nog beter zou worden en met succes! Het is weer een begrip geworden in de regio.

Koningsdag kreeg in de afgelopen jaren ook weer meer activiteiten voor de kinderen en de vrijmarkt zat weer vol met kramen en kleedjes.

In 2023 was het eerste Rijswijkse Kampioenschap Sjoelen. Geen idee wat we ervan moesten verwachten maar het was een daverend succes met deelnemers die het wekelijks doen en kinderen die het gewoon eens wilde proberen. Dit is een blijvertje geworden voor de komende jaren.

Al met al is de missie geslaagd en proberen we ieder jaar weer te verbeteren.