Rijswijks Kampioenschap Sjoelen

Hoe werkt sjoelen ook alweer?

Om te sjoelen maak je gebruik van een houten sjoelbak en 30 houten sjoelschijven. Aan het einde van de bak bevinden zich vier poorten met ieder hun eigen waarde, respectievelijk 2, 3, 4 en 1. De werper staat aan de andere kant van de bak, waar een dwarslat ligt. Hier kun je bijvoorbeeld de sjoelstenen neerleggen tijdens iedere beurt.

Het doel is om zoveel mogelijk sjoelstenen in de openingen te schuiven en zoveel mogelijk punten te scoren. Met de 30 schijven krijg je drie beurten om ze allemaal erin te krijgen. Alle schijven die in de eerste of tweede beurt niet volledig in een poort worden geschoven, worden de volgende ronde ingezet (De 2e of 3e ronde).

Puntentelling

Boven de vier poorten staat de waarde van iedere poort. De volgorde is links naar rechts 2, 3, 4 en 1. Dit is ook het aantal punten dat je verdiend met een schijf in de betreffende poort.

Nadat je drie rondes hebt gespeeld, wordt er gekeken hoeveel punten je hebt gescoord. Zit er in elk vak 1 steen, dan krijg je 20 punten. Bij twee stenen in elk vak ontvang je 40 punten en 3 schijven 60 en zo door. Als het aantal schijven in de vakken niet meer compleet is (dus niet meer in elk vak een gelijk aantal stenen), dan worden de afzonderlijke punten in de bak bij de eerder opgetelde twintigtallen opgeteld. Het maximum wat te behalen is, is 148 punten.

Scheidsrechters gezocht

Om het sjoelen eerlijk te laten verlopen zijn we op ook op zoek naar scheidsrechters. Zij houden de banen in de gaten en zorgen ervoor dat alles eerlijk verloopt. Wil je ons hierbij helpen voor een half uur of langer. Geef dit dan aan in het formulier.

Inschrijven

Meedoen is helemaal gratis. Opgeven van tevoren is wel gewenst zodat wij een inschatting kunnen maken van het aantal banen. Het kampioenschap is individueel.